perjantai 3. kesäkuuta 2022

Kirjaesittely

 


Kolmisen viikkoa sitten voitin Kotimaa-lehden arvonnassa Hannu Pöntisen kirjan Happea elämän keskellä. Pöntinen kuvaa ajatuksia ihmisestä, Jumalasta ja kirkosta runoissa jotka ovat oivaltavia, osuvia ja huumoripitoisiakin. Kirja on helppolukuinen, ajatuksia herättävä ja tunteita esiin tuova. 

Esittelytekstissä Pöntinen kirjoittaa: "Tässä kirjassa kuljetaan yhdessä vuoden matkaa joulun odotuksesta pääsiäisen riemuun, kasvun ja luopumisen teemoihin ja uuden aavisteluun. Samalla pohditaan elämän suuria ja pieniä kysymyksiä ja yhdessä seurakuntana kasvamista." Jokaisen kirkkovuoden teeman aloittaa pieni esipuhe, joka johdattaa kyseisen teeman runoihin. Kuvituksen sekä graafisen suunnittelun kirjaan on tehnyt Piritta Tolvanen.

Hannu Pöntiseltä on ilmestynyt aiemmin runoteokset Arpinen Sydän sekä Onnen Raapaisuja. Näissä kirjoissaan hän on peilannut mm. miehen elämää ja isyyden tuntoja. Tässä uusimmassa teoksessaan hän tuo esiin tärkeän ydinajatuksen: "Kirkko ei ole 'nuo muut' tai 'tuo instituutio' tai 'nuo työntekijät': kirkko olemme me, kaikki kristityt yhdessä." 

Minut herätti miettimään tämän Vantaalaisen kirkkoherran runo tuomiosunnuntai-teemasta: "Helvetin pelko ei oikein toimi tänä päivänä taivasikävän herättäjänä. Mutta todellisen helvetin pitäisi herättää näkemään lähimmäisen hätä." Miten autan lähimmäisiäni? Ihmisiä joita kohtaan? Kuuntelenko heitä ja heidän huoliaan aidosti, aikaa käyttäen? Teenkö niinkuin Jumala haluaa minun tekevän?

Kirjassa on 64 sivua, joten se on nopeasti luettu. Mutta runot kutsuvat lähelleen aina uudemmankin kerran, ja jokaisella lukukerralla löytyy lukijalle lisää oivalluksia. Suosittelen lämpimästi lukemaan ja tutustumaan teokseen, sekä kulkemaan kirkkovuotta läpi kirjan parissa! Siunattuja lukuhetkiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arkeologinen Raamattu

  Olen lapsesta saakka ollut kiinnostunut historiasta. Niin paljon, että lapsuuden haave oli tulla arkeologiksi jonnekin pölyiselle aavikoll...